Glutenvrije en suikerarme carrotcake

De bekende worteltaart, maar dan in een wat ‘gezondere’ versie. Door de palmsuiker stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel dan bij gewone suiker. Palmsuiker bevat daarnaast andere nuttige voedingsstoffen die ” lege” suikers missen, zoals mineralen ( magnesium, kalium) en vitaminen. Palmsuiker is echter geenszins een calorie-vrije suikervervanger. Met een glychemische index tussen de 30-35 is palmsuiker wel één van de betere keuzes. Omdat de wortel en banaan zoet genoeg zijn kun je toe met de helft van de gebruikelijke hoeveelheid suiker. In de topping laat ik de poedersuiker zelf meestal weg, maar mijn ervaring is dat ‘men’ de topping mét lekkerder vindt. Ik maak de taart meestal met glutenvrij- of speltmeel, maar je kunt natuurlijk ook voor gewoon zelfrijzend bakmeel kiezen. Laat in dat geval de bakpoeder weg.

Benodigdheden taart

  • Springvorm (23 cm)
  • 300 gram glutenvrij- of speltmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 300 gram geraspte wortel
  • 3 rijpe geprakte bananen
  • 100 gram palmsuiker
  • 2 handjes walnoten
  • flinke snuf kaneel
  • snufje zout
  • 3 eieren op kamertemperatuur
  • 200 ml gesmolten kokosolie (of zonnebloemolie)

Benodigdheden topping

  • 100 gram Monchou
  • 100 gram zachte roomboter
  • scheut sinaasappelsap
  • honing naar smaak
  • eventueel poedersuiker naar smaak
  • handje walnoten
  • 100 gram geraspte wortel

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Mix de eieren met de suiker op de laagste stand
  3. Voeg het bakmeel, bakpoeder, kaneel, zout, banaan en olie toe en mix tot een glad beslag
  4. Schep rustig de wortel en de walnoten door het beslag
  5. Leg een stuk bakpapier op de bodem van springvorm en vet de randen in
  6. Giet het beslag in de vorm
  7. Bak een uur in de oven (even checken met een satéprikker of de taart gaar is)
  8. Laat de taart goed afkoelen
  9. Meng de Monchou, roomboter en sinaasappelsap tot een gladde massa en voeg honing en eventueel poedersuiker toe naar smaak
  10. Smeer de bovenkant van de taart in met het mengsel
  11. Garneer met walnoten en geraspte wortel
  12. Klaar!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.