Vegetarische kwarktaart met zomerfruit en eetbare bloemen

Een vegetarische kwarktaart? Ja, want een ‘gewone’ kwarktaart bevat gelantine en dat wordt gemaakt van (varkens)botten. Ook de pakjes met kant-en-klaar mixen (o.a. die van Dr. Oetker) bevatten varkensgelantine. Voor mij als vegetariër een no go, maar ik vind het sowieso een beetje een vreemd idee om varkensbotten toe te voegen aan een taart, maar dit terzijde. Ik maak deze taart daarom met agar-agar. Agar-agar is o.a. te koop bij toko’s, Aziatische supermarkten en natuurwinkels. Ik kocht het bij Holland & Barrett (2e potje één euro!). Een nadeel van agar-agar is dat het na een dag water afzet, waardoor de bodem sompig wordt en de vulling uitloopt (je ziet dit op de foto ook al een klein beetje gebeuren, want ik maakte de taart net even te ver van tevoren). Je ‘moet’ de taart daarom binnen die tijd opeten, maar dat is natuurlijk een luxe-probleem.

Ik vond het leuk om de taart te decoreren met eetbare bloemen. Wil je dit ook, denk er dan aan dat je hiervoor alleen onbespoten bloemen kunt gebruiken. Je kunt dus niet gewoon bloemen uit boeketten van de supermarkt plukken. Ik gebruikte dit keer viooltjes uit eigen tuin, maar je kunt eetbare bloemen ook kopen bij o.a. bloemenzaken, kwekerijen, groenteboeren, sommige vestigingen van AH en online. Ik bestel regelmatig eetbare bloemen bij De Eetbare Bloemenshop

Ingrediënten

Voor de bodem
250 gram biscuitjes (ik gebruikte digestives)
100 gram plantaardige boter

Voor de vulling
2 bekers kwark á 500 ml
250 gram diepvries zomerfruit (zak 1 kg, de rest gebruik je voor de topping)
10 gram agar-agar
eventueel 75 gram suiker
zakje vanillesuiker

Topping
750 gram zomerfruit
eventueel eetbare bloemen

Zo maak je de taart
Ontdooi het fruit. Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm.

Bodem
Verkruimel de koekjes en meng deze met de gesmolten boter. Stort het mengsel in de springvorm en druk dit goed aan met een lepel. Zet de springvorm tijdens het bereiden van de vulling in de koelkast.

Vulling
Meng de kwark met de vanillesuiker (en voeg eventueel suiker toe). Verwarm het fruit in een pannetje. Pureer het warme fruit in de blender of met een staafmixer en giet het terug in het pannetje. Roer er de agar-agar doorheen en laat het 5 minuten zachtjes koken (blijven roeren!). Giet de fruitpuree daarna heel rustig door de kwark terwijl je blijft mixen op de laagste stand (als je dit te snel doet gaat de kwark schiften). Giet het mengsel op de taartbodem en laat dit minimaal drie uur opstijven in de koelkast.

Decoreer de taart met de rest van het fruit en eetbare bloemen.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.