Suikerarme pompoentaart

Aangezien de pubers mij een worteltaart- en pompoensoepverbod hebben opgelegd, maakte ik voor de verandering maar eens een pompoentaart. Wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt, maar dan anders. Net als met wortel maakt de pompoen de taart lekker zoet, waardoor je minder suiker nodig hebt. Om het nog net even ‘gezonder’ te maken gebruikte ik speltmeel en palmsuiker en honing in de topping in plaats van poedersuiker, maar je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ zelfrijzend bakmeel en kristalsuiker gebruiken. Laat dan wel de bakpoeder weg.

Benodigdheden

Taart

  • 4 eieren
  • 350 gram speltmeel
  • 15 gram (zakje) bakpoeder
  • 150 gram palmsuiker
  • 300 gram pompoen
  • 300 ml zonnebloemolie
  • 1 volle eetlepel speculaaskruiden

Topping

  • 200 gram monchou
  • 100 gram gepureerde pompoen
  • flinke scheut honing
  • 50 gram zachte roomboter
  • walnoten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven  voor op 160º
  • Vet de taartvorm in, bedek de bodem met bakpapier
  • Hak de pompoen fijn (bv in de keukenmachine)
  • Mix de eieren, zonnebloemolie en basterdsuiker tot een glad mengsel
  • Meng de bloem met het bakpoeder en speculaaskruiden en mix dit door het eimengsel
  • Schep de pompoen rustig door het beslag
  • Doe het beslag in de springvorm en plaats deze in de oven
  • Bak de taart in 60-70 minuten (even testen met een satéprikker)
  • Laat de taart goed afkoelen

Topping

  • Snij de overige pompoen (100 gram) in kleine blokjes
  • Doe deze in een pan met een beetje water, laat dit gedurende 10-15 minuten zachtjes koken
  • Pureer daarna de pompoen tot een gladde massa
  • Doe de roomkaas, poedersuiker, roomboter in een kom, mix deze tot een luchtige massa
  • Voeg er de gepureerde pompoen aan toe
  • Mix grondig tot je een mooie egale en zachte oranje kleur krijgt
  • Strijk de roomkaas glad en werk af met fijngehakte walnoten

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.