Baantjer Het Begin: lekkere smoezelige en theatrale nostalgie

Ik mocht naar de voorpremière van Baantjer Het Begin. Ik twijfelde even of ik zou gaan, want ik heb een bloedhekel aan grote bioscopen. Maar ik was een groot fan van de serie en bovendien kun je je avond slechter doorbrengen dan ruim anderhalf koekeloeren naar Waldemar Torenstra en Tygo Gernandt op een groot scherm. Am I right or am I right?

Het verhaal
Baantjer Het Begin is wat  Endeavour is voor Inspector Morse: een prequel van de alom bekende tv-serie. We zien Urker Jurre de Cock (Waldemar Torenstra) in zijn eerste werkweek bij bureau Warmoesstraat. Jong, ambitieus en vooral idealistisch (“Oh, ben jij er zo één?”). Hij moet samenwerken met de ietwat foute Tonnie Montijn (Tygo Gernandt) die er zo zijn eigen regeltjes op na houdt. De Cock’s eerste werkweek valt samen met de krakersrellen en de kroning van Beatrix. Wanneer hij, na een val in de gracht, een lijk met het woord ‘rat’ in zijn buik gekerft tegen het dode lijf zwemt, kan De Cock aan de bak. Welkom in het Amsterdam van de jaren tachtig.

Foto: Pief Weyman

De cast
Het zal niet makkelijk zijn geweest voor Torenstra om de knorrige inspecteur neer te zetten. Want wie zegt ‘De Cock’, die denkt ‘Piet Römer’. Ga er maar aanstaan. Maar hij komt er goed mee weg. Ook de rest van de cast is prima gekozen. We zien Jelka van Houten als receptioniste met uilenbril en typische Amsterdamse humor (‘Met C-O-C-K? Oh wat leuk! Schrijf je dat met grote letters?). Een onverwachte keuze (als we het al niet in de trailer hadden gezien) is Rianne van Dorst a.k.a. Elle Bandita als patholoog (“Die nieuwe heb er zin in!”). Verder zien we Robert de Hoog, Loes Luca, Ruben van der Meer, Horace Cohen, Lisa Smit en Fedja van Huêt. En natuurlijk Tygo Gernandt als de louche partner van Baantjer. Zeg nou eerlijk..wie anders had Tonnie kunnen spelen?

Lekker retro
Het Amsterdam van toen is heerlijk om te zien (al zijn grote stukken verrassend genoeg gefilmd in Leiden en Amersfoort). Zo moet het zijn geweest, lekker retro. Ik las in een interview met regisseur Arne Toonen dat hij Amsterdam ‘vies’ wilde neerzetten. “Alsof er een laag frituurvet over de stad ligt en sigarettenrook van eeuwen aan de muren kleeft” en dat is gelukt.

Foto: Martijn van Gelder

Kortom
Baantjer Het Begin is leuk gelukt en zeer vermakelijk. Lekker theatraal en een beetje voorspelbaar. Het is echt een film die het grote publiek zeker zal aanspreken en zal hoogstwaarschijnlijk (lees: absoluut zeker te weten) een groot succes worden. Net als de nieuwe televisiereeks, die later dit jaar te zien zal zijn bij RTL4.

Baantjer Het Begin draait vanaf vandaag in diverse filmzalen.