Mijn vriend, mijn soulmate, mijn ‘Sjefke’. We kenden elkaar al sinds begin jaren 80. We brachten weken door in de Belgische Ardennen. Uren spraken we over de zin en onzin van het leven. En de rest van het jaar schreef je me prachtige brieven. We verloren elkaar, zoals dat gaat, een tijdje uit het oog. Maar we vonden elkaar terug en pakten de draad gewoon weer op alsof er geen jaren tussen hadden gezeten.

Avonden dacht en hielp je mee met deze website. Het was dan ook je vak. Je was het niet altijd met me eens. “Voorzichtig met het roze”, waarschuwde je. Ik maakte stomme Belgengrappen, waar je hard om kon lachen. “Klap erop”, riep je dan.

Intelligent was je. Intellectueel ook. Je stuurde me gedichten en sonnetten die ik niet begreep. Wilde dat ik boeken las die ik zelf nooit had uitgezocht. Hield monologen over Catalonië, waar je moeder en jouw donkere uiterlijk vandaan kwamen. Appte me wakker omdat je vond dat ik persé iets moest zien op tv. Ik moest soms hollen om je te kunnen bijbenen. Je kon zwaar op de hand zijn, zelfs wat deprimerend. Soms ontliep ik je dan. Onmacht.

Je hield van Nederland. Van Nederlands. Van Spinvis. Je was als een kind zo blij toen ik voor je verjaardag een t-shirt maakte met het refrein van ‘Kom Terug’ erop. Doe normaal, dacht ik dan, niet wetende dat je er je volgende verjaardag niet meer zou zijn en de woorden ‘Kom Terug’ een heel andere betekenis zouden krijgen.

Toen het stil bleef, wist ik het al. En het was zo. Ik herlas het laatste gedicht dat je me stuurde en nu begreep ik het wel. “Ik blijf je volgen”, zei je en ik hoop dat dat zo is. En dat je trots op me bent.Want dat ben ik wel op jou. ‘It takes a strong man to make a though decision’. T’estimo i et trobo molt a faltar!

Gooi een steen na de dag,
zo ver als je kunt.
spoel het zout van je huid,
Doof het vuur.
Volg het spoor wat er ligt,
Zoek niet wat er nooit meer is.
was het zand uit je haar,
geef een naam aan ieder jaar.
drink de tranen van je hand,
zwijg ervan.
erf de ogen van je kind,
kijk er door.
koester je geheime hart,
tot het eind.

reis ver, drink wijn, denk na,
lach hard, duik diep,
kom terug.

Droom een boot in de zon,
geef hem zeilen en wind.
kus een droevige mond,
heel zacht,
voor de dag begint.
bewaar een steen in je tas,
uit het land waar je sliep,
waar je de wonden op liep,
waar het koninkrijk verging.
haal de parels uit de zee,
geef ze weg.
vecht met alles wat je hebt,
verlies het goed.
wacht dan tot het lichter word,
je hebt de tijd.

reis ver, drink wijn, denk na,
lach hard, duik diep,
kom terug.